Τι να προσέχω στα γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα μάτια μας, όσο και το αντηλιακό για το σώμα μας. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα, αλλά για όλο το χρόνο. Και αυτό γιατί ακόμη και όταν το φως του ήλιου δεν είναι εκτυφλωτικό, δε σημαίνει ότι δε δεχόμαστε ακτινοβολία, η οποία μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής. 

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου δεν πρέπει να γίνεται με τα ίδια κριτήρια που γίνεται η επιλογή ενός ρούχου ή ενός αξεσουάρ. Καλή είναι η μόδα αλλά μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός είναι, πάνω από όλα, η καλύτερη προστασία των ματιών σας από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι συχνή διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, που οφείλεται σε ανατομική δυσαναλογία του. Εξ αιτίας αυτής οι ακτίνες του φωτός (το "είδωλο" που σχηματίζεται) δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ δεν έχει πρόβλημα στα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Για το λόγο αυτό συχνά συγχέεται με την υπερμετρωπία.

          

Η μυωπία διακρίνεται σε απλή και παθολογική. Η απλή μυωπία εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, ανάμεσα συνήθως στα 5 και 12 χρόνια και είναι είτε κληρονομική είτε οφείλεται σε εσφαλμένο τρόπο θέασης (ανάγνωση με κακό φωτισμό, από πολύ κοντά κτλ). Η παθολογική μυωπία εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται αργότερα.

Συνήθως η μυωπία μετριέται σε διοπτρίες και διακρίνεται σε:

 • στην ήπια μυωπία μέχρι τρεις διοπτρίες
 • σε μέτρια, από τρεις ως έξι διοπτρίες,
 • σε μεγάλη, από έξι διοπτρίες και πάνω. Όσοι έχουν μεγάλη μυωπία είναι περισσότερο πιθανό να υποστούν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα όπως φευγαλέες σκιές (σαν «μυγάκια»).

Η μυωπία μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία, συνήθως ανάμεσα στα 5 και 12 χρόνια

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία είναι μια από τις διαταραχές της διάθλασης (δηλαδή της ικανότητας του φακού να εστιάζει το είδωλο του αντικειμένου πάνω στον αμφιβληστροειδή). Σε αυτήν το άτομο δυσκολεύεται να βλέπει καθαρά τα κοντινά αντικείμενα. 

 • Ποιο είναι το αίτιο της υπερμετρωπίας;

Συνήθως ο βολβός του ματιού είναι πολύ μικρός σε σχέση με την ικανότητα συγκέντρωσης των ακτίνων του φωτός που έχει ο κερατοειδής και ο φακός. Ετσι το είδωλο του αντικειμένου σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τα κοντινά αντικείμενα.

 • Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας;

Τα νέα άτομα αρχικά δε θα έχουν συμπτώματα γιατί μπορούν να αντιρροπούν το πρόβλημα με εστίαση (κύρτωση) του φακού. Ωστόσο όσο πιο μεγάλος είναι ο βαθμός της υπερμετρωπίας τόσο νωρίτερα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η σοβαρή υπερμετρωπία στα μικρά παιδιά μπορεί να εντοπιστεί από τους γονείς ως αδιαφορία για μικρά αντικείμενα και δυσκολία στην παρακολούθηση ιστοριών σε βιβλία με εικόνες. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα καθώς σε περίπτωση ασύμμετρης προσβολής (πιο πολύ το ένα από τα δύο μάτια) μπορεί να οδηγήσει σε στραβισμό, η ακόμη και σε τύφλωση του ενός ματιού.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

O αστιγματισμός συνιστά μια συνηθισμένη κατάσταση στην όραση, η οποία παρατηρείται όταν ο κερατοειδής του ατόμου δεν είναι συμμετρικός. Ένας κανονικός κερατοειδής 

είναι στρογγυλός σαν μια μπάλα του μπέιζμπολ. Στις περιπτώσεις  αστιγματισμού, ο κερατοειδής  είναι  περισσότερο κυρτός, σαν μπάλα του ράγκμπι.

 • Πού οφείλεται ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός μπορεί να εμφανισθεί σε συνδυασμό με μυωπία και υπερμετρωπία. Εξαιτίας της ασύμμετρης καμπυλότητάς του, το αστιγματικό μάτι εστιάζει μεν σωστά το φως κατά μήκος ενός άξονα, αλλά λάθος κατά μήκος του άλλου. Το φως, καθώς εισέρχεται στο μάτι, δεν εστιάζεται σε ένα μόνο σημείο στον αμφιβληστροειδή: έτσι, αντικείμενα κοντινά και μακρινά, εμφανίζονται θαμπά, θολά ή παραμορφωμένα, και δημιουργούν ένα φαινόμενο παρόμοιο με την εικόνα που έχουμε κοιτάζοντας μέσα από ένα τζάμι από κυματιστό γυαλί.

 • Συμπτώματα του αστιγματισμού

Ένας επαγγελματίας στην φροντίδα της όρασης μπορεί να προβεί σε διάγνωση του αστιγματισμού μέσα από μια ποικιλία εξετάσεων, που περιλαμβάνουν μια απλή εξέταση όρασης, εξέταση διάθλασης του φωτός, μετρήσεις του κερατοειδούς, ηλεκτρονική χαρτογράφηση της επιφάνειας του ματιού. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 1. Τόσο τα κοντινά όσο και τα μακρινά αντικείμενα εμφανίζονται θολά ή θαμπά
 2. Αδυναμία ανάγνωσης μικρών τυπογραφικών στοιχείων
 3. Συνεχής προσπάθεια εστίασης των ματιών

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Πρεσβυωπία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το μάτι χάνει σταδιακά την ικανότητά του να εστιάζει σε κοντινές αποστάσεις. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην μείωση της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που επέρχεται μετά την ηλικία των 40 ετών περίπου.

 • Ποια είναι τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας;

Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται με την τάση που έχει ο πρεσβύωπας να απομακρύνει όλο και περισσότερο τα αντικείμενα που θέλει να δει ή να διαβάσει, με αδυναμία να δει κοντά σε χαμηλό φωτισμό, και με κούραση ή πονοκέφαλο μετά από πολύωρη κοντινή εργασία.

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχω την όρασή μου;

Όλοι πρέπει να έχουν μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ειδικά όμως όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σε ασθένειες πού είναι «ύπουλοι κλέφτες της όρασης», η εξέταση πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο. 

 

2020  Opticallab   Follow as on Facebook